Salam sejahtera kepadamu wahai Nabi Muhammad dan juga rahmat serta berkat-Nya, Salam sejahtera kepada kami dan sekalian hamba Allah yang soleh

Kempen Sosial A3manulna3m

Kempen Sosial A3manulna3m

Wednesday, February 3, 2010

Ba' Yor, Cicit Tok Limbong

(Ba' Yor. Sumber:: Majalah Khazanah Hikmah)


Nama penuh beliau adalah Muhamad Ghazali Bin Abdullah. Dikenali sebagai Ba' Yor, merupakan cicit kepada Tok Limbong. Lahir pada 30 Mac 1953. Beliau merupakan anak sulung daripada 7 beradik hasil perkahwinan Che Lah dengan ibu beliau Mek @ Maznah Binti Abdul Rahman.

Beliau berkahwin dengan Che Wan Sabariah Binti Che Wan Long dan dikurniakan 9 orang anak, 3 orang lelaki dan 6 orang perempuan. Beliau merupakan Imam Burdah Terengganu pada masa kini. Anak-anak beliau adalah Nurul Fatihah, Nurul Farhana, Muzahara Al-Ahmadi, Maisarah, Muhamad Zhafir, Fatimah Zakirah (meninggal dunia pada umur 7 bulan), Abdullah Dahlawi dan Fatimah Mardhiah.

Selain memimpin Burdah di Pulau Bahagia pada pagi Jumaat dan Ratib Haddad malam sebelumnya di surau ayah beliau di Pulau Musang, beliau juga mewarisi ilmu perubatan dan membuat ubatan tradisional, mengesan penyakit melalui nadi dan ilmu persilatan yang diwarisi dari ayah beliau.

Wallahu Alam......


*Makluman:: Info yang dipaparkan diambil dari majalah terbitan Khazanah Hikmah, terbitan Khazanah Ilmu Darul Iman, keluaran Febuari 2006, Keluaran Kedua.

3 comments:

Hana Ghazali said...

pernah bace majalah ni..ade kat rmh.hehe...
so, sure its correct..
cume name adk sy je slh eja, mudzhara.hehe...
erm, maybe pasni ley cite psl seni burdah..asal usul n camne sampai kat trg...juz bg idea..thanx neway ;)

a3manul na3m said...

OK2, nnti kte cari ek?? baru ni ada beli buku burdah serta maksudnya~~ sungguh menenangkan hati~ sblm ni xtau pun awk anak ba'yor, cuma bila belek balik buku tu, jumpa nama awk.... he3!!~~

khalida said...

khalida kata buku keluaran awak nie sgt bagus.... marvellous2!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...