Salam sejahtera kepadamu wahai Nabi Muhammad dan juga rahmat serta berkat-Nya, Salam sejahtera kepada kami dan sekalian hamba Allah yang soleh

Kempen Sosial A3manulna3m

Kempen Sosial A3manulna3m

Friday, July 1, 2011

Memberi Salam Dan Ganjarannya
Setiap muslim itu bersaudara, maka umat Islam telah membentuk keluarga yang terbesar di dunia. Bahkan mengucapkan salam sesama umat Islam telah dituntut sebagai salah satu ibadah dan kewajipan yang perlu dipenuhi. Dan membina persekitaran yang sihat dan positif dengan mendoakan kesejahteraan dan keamanan saudara-saudara kita.

Memberi salam itu mempunyai banyak ganjarannya. Sepertimana disampaikan oleh Rasulullah SAW. "Wahai manusia, sampaikanlah salam, berikanlah makan dan solatlah di waktu malam pada waktu orang lain sedang tidur, maka kamu akan masuk syurga."

"Sesungguhnya di dalam syurga itu terdapat kamar yang bermacam-macam, semuanya boleh dilihat dari luar. Di dalam syurga itu terdapat kenikmatan yang belum pernah dilihat oleh mata, yang belum pernah dibayangkan dalam hati manusia."

Lalu, bertanya para sahabat, "Ya Rasulullah, untuk siapakah kamar-kamar itu?" Sabda Rasulullah SAW, "Ia adalah bagi orang yang menyampaikan salam, bagi orang yang memberikan makan, bagi orang yang selalu berpuasa, bagi orang yang mengerjakan solat malam ketika orang lain sedang tidur."

Bertanya lagi para sahabat, "Siapakan orang yang kuat mengerjakan semua itu, Ya Rasulullah?" Sabda Rasulullah SAW, "Akan ku terangkan kepada kamu semua;

1.     Barangsiapa bertemu saudaranya (semua orang Islam) dan memberikan salam kepadanya, maka sesungguhnya dia menyiarkan salam.
2.     Barangsiapa memberi makan ahli keluarga / anak isterinya sehingga kenyang maka sesungguhnya ia telah memberi makan.
3.     Barangsiapa berpuasa dalam bulan Ramadhan kemudian dia puasa enam hari dalam bulan Syawal, bererti dia telah sentiasa berpuasa.
4.     Barangsiapa solat Isyak dan solat Subuh berjemaah, maka sesungguhnya dia telah bersolat malam ketika orang lain sedang tidur.

Sabda Rasulullah SAW lagi, "Barangsiapa yang berbicara sebelum memberi salam, maka janganlah kamu jawab." Ibnu Abbas RA berkata, "Sesungguhnya Iblis yang terkutuk itu akan menangis sewaktu seseorang mukmin itu bersalam, dan dia mengeluh, 'Aduh celaka, kedua mukmin itu tidak berpisah melainkan diampuni dosanya'."

Maka sebarkanlah salam sesama kita, semoga kita sentiasa mendapat keredhaan dari Allah Taala dalam setiap perbuatan dan pekerjaan. Insya Allah.

Wallahu Alam.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...